open mind

open mind 2010 maart

Op vrijdag 19 maart werd er een presentatie gegeven door wiskundige Henk Broer, choreograaf Guy Weizman en mediakunstenaar Adri Schokker. De presentatie was chaotisch, speels, abstract en open tegelijkertijd en vond plaats in een open winkelruimte in het Ebbingekwartier in Groningen.

videoverslag van de presentatie

verslag van de presentatie in de UniversiteitsKrant
video van werkproces

Quote van een achtjarige bezoeker: "Meneer Broer, dank u wel voor uw lezing. Ik heb er veel van opgestoken. Ik weet nu bijna alles van de 4e dimensie op een paar kleine dingen na..."


 
Henk Broer,  Guy Weizman en Adri Schokker hebben in vijf dagen het thema resonantie choreografieën onderzocht. Tijdens het werkproces stelden ze zich vragen als 'Wat is geluid?" en "Hoe kan geluid materie beinvloeden?". Dit bracht ze bij resonantie in het universum, bij Henon-Heiles; een 'toymodel' van het universum waarin de chaotische gebieden ook weergegeven zijn. Dit leidde vervolgens
tot de mathematische voorstelling van de vierde dimensie.
Een ruimte die door Henk Broer werd omschreven als een ruimte met twee oscilatoren (x en y) die beiden een snelheid hebben (x' en y') en die zo bij elkaar vier dimensies vormen.

Guy Weizman omschreef deze vier-dimensionaliteit in termen van zijn choreografische mogelijkheden, bijvoorbeeld het werken met volume in plaats van met alleen richting.
Adri Schokker vatte het op als een 'kubistische' ruimte waarin je een vier dimensionaal object tegelijkertijd van alle kanten kunt zien.

Zowel Guy als Adri waren op zoek naar een manier om hun werk te 'automatiseren'. In Guy's geval betrof het een ultieme choreografie-machine, waarin allerlei data (bewegingen) gestopt zouden kunnen worden, die volgens de Henon-Heiles formules toegepast zouden kunnen worden tot in de eeuwigheid. In zijn eigen woorden: "to let go"!

Adri wilde iets soortgelijks met zijn werk bereiken. Een VJ machine waarin de beelden niet verhalen waren die door hem worden bedacht maar beelden uitgerekend door een computer.

Tijdens het werkproces met Henk Broer probeerden ze daadwerkelijk de formules te begrijpen en ze toe te passen in hun werk. Dat was erg pittig. Uiteindelijk maakten Guy en Adri samen een vier dimensionale video-choreografie; waarin de vier ledematen van een danser ieder afzonderlijk in hun eigen dimensie bewogen, aangestuurd door Broer's formules. De video-choreografie zal verder ontwikkeld worden voor Noorderzon.

Tijdens de presentatie werd ook een resonantie experiment gedaan waarbij mensen in verschillende resonantieverhoudingen met grote ballen, eieren en borden moesten gooien.

Een andere speelse installatie was een Laskar simulatie, waarin planeten in de vorm van bolletjes in elipsen om elkaar draaien tot ze door kleine afwijkingen op langere termijn op elkaar botsen.

De deelnermers waren erg geïnspireerd door de samenwerking en ze zullen hier in de komende tijd ook mee verder gaan. Op naar de volgende!

/ / / hoe het begon

Voor de Open Mind editie maart 2010 worden professor Henk Broer, choreograaf Guy Weizman en mediakunstenaar Adri Schokker samengebracht in een kort intensief werkproces. Op vrijdag 19 maart geven ze een korte presentatie van hun denkproces en verkenningen in een winkelruimte in de Nieuwe Ebbingestraat. Het thema is resonantie choreografieën.

Henk Broer is deskundige op het gebied van niet-lineaire dynamische systemen, in het dagelijkse taalgebruik bekend onder de term ‘chaostheorie’ . Kort gezegd komt de chaostheorie er op neer dat een klein verschil in een bepaalde beginwaarde een enorm effect kan hebben op de uitkomst.

Guy Weizman is een choreograaf die de uiterste grens van de dans opzoekt. Eerder deed hij intensief onderzoek naar de ‘chaostheorie’ en maakte enkele voorstellingen die hierop waren gebaseerd.

Adri Schokker is een mediakunstenaar die zich manifesteert via interactieve installaties, videofilms, performances en theatrale vormgeving. Hij voedt zich met een breed scala aan onderwerpen maar gaat daarbij ook nog eens de diepte in.

Toen hij bij Open Mind 2009 met Professor John Videler samenwerkte aan het “How do Birds Fly” thema, doorzocht hij dagen-en nachtenlang de vakliteratuur naar de mogelijkheden om daadwerkelijk met zijn eigen lichaam te kunnen vliegen.

Het onderzoek richt zich op hoe geluid invloed kan hebben op materie. We beginnen bij de eenvoudige vragen; Wat is geluid, hoe reist het en welke invloed kunnen verschillende geluidsfrequenties op elkaar hebben? Hoe ziet een choreografie eruit die bestaat uit verschillende geluidsresonanties die op elkaar inwerken?

Resonantie: als in een systeem twee of meer oscillerende (zeg trillende of slingerende -- dansende) bewegingen samenwerken.

see / hear / fly
Na twee korte weken samen, geeft het team een korte presentatie van de wilde en ongepolijste ideeën die bij het onderzoek boven zijn gekomen.
Kom langs en leer hoe geluid een chaotisch systeem kan veroorzaken en hoor waarom Mercurius waarschijnlijk op termijn uit zijn baan met de zon zal gaan....

werkproces
stop motion filmpje van het 1e gesprek

Share this

wie / wat / waar
thema resonantie choreografieën
deelnemers Henk Broer, Guy Weizman en Adri Schokker

data vrijdag 19 maart 2010
presentatie
17.00-18.00 uur
locatie Nieuwe Ebbingestraat 22
zie hier voor google maps
entree gratis

productionele / technische realisatie Pavlov E-lab
financiële steun Kunstraad e-culturefonds, Centrum Beeldende Kunst Groningen, Ebbingekwartier en Provincie Groningen
met dank aan Club Guy & Roni