open mind

Open Mind / 2011 juni

Tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap is het thema ‘families’. In de geglobaliseerde wereld is de vraag naar identiteit een verschuivend en dringend thema. Bij welk land, welke stam, welke familie of welke mensen horen wij? En wat zijn de ‘rules of belonging’? Is een familie waar we bijhoren biologisch of cultureel bepaald? Gaat het over keuzes of over onvoorwaardelijke verbintenissen? En hoe diep in onze systemen zitten deze connecties? Zijn er bijvoorbeeld quantumfamilies?

Met deze vragen als uitgangspunt gaan we de komende maanden het proces in met Elisabetta Pallante, (theoretisch natuurkundige), Jan Komdeur (bioloog), Melinda Mills  (socioloog) en Ryan Chiechi (chemicus) samen met media kunstenaars Sophie Clements /Mo Stoebe (Londen) en Chantalla Pleiter (Groningen/Brussel).
 

werksessie in maart
Elisabeth Pallante en Ryan Chiechi onderzoeken het thema families & verwantschap samen met Sophie Clements en Mo Stoebe. Hun kijk op het thema: niet connecties laten zien, maar het breken van connecties.Hun focus ligt bij het moment van verandering, een transitie tussen verbondenheid en het gebroken zijn van dingen. Sophie bedacht een systeem van 150 camera posities rond een gebeurtenis in een cirkel.

Het andere team, Jan Komdeur, Melinda Mills en Chantalla Pleiter onderzoeken hetzelfde thema; families & verwantschap. Chantalla ontwikkelt een interactief koppelings systeem, waarin DNA data van Jan en 'dating' data van Melinda 'matching' criteria worden voor een interactief spel met het publiek. Staand in een grid, zullen ze bepaalde niveau's van verbondenheid voelen met het publiek. Samen onderzoeken ze verder de mogelijkheid om deze data te verbinden aan muziek.

Hieronder enkele foto's:

Share this

wie / wat / waar
thema Families/Lines of belonging
deelnemers Elisabetta Pallante, Jan Komdeur, Melinda Mills,  Ryan Chiechi, Sophie Clements, Mo Stoebe, Chantalla Pleiter en Dennis van Tilburg.
data zaterdag 4 juni 
locatie Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen