open mind

Open Mind Imagination Sparks Movement

Het brein staat door de nieuwste technologien waarmee we in ons lichaam naar binnen kunnen kijken erg in de belangstelling. Wetenschappers komen met verschillende statements die diametraal tegenover elkaar staan: aan de ene kant het “Wij zijn ons brein” denken en aan de andere kant de theorie van de Embodied Cognition waarin brein, lichaam en omgeving een dynamiek vormen. Met twee wetenschappers die deze laatste opvatting hebben werken wij dit jaar.

Gestuurd door de kennis en inzichten uit de neuromechanica en de visuele cognitieve neurowetenschappen boog de Open Mind groep 2012 zich over vragen als: Wat beweegt ons? Welke rol speelt het brein bij het aansturen van onze bewegingen? Of andersom: hoe beinvloeden onze bewegingen het brein?


(foto Open Mind tijdens Nacht van de kunst en wetenschap)

Vanuit de groep, die startte met twee wetenschappers en twee kunstenaars en waarbij een derde kunstenaar zich later aansloot, werden 3 projecten ontwikkeld; twee films en een interactieve installatie, die ieder op hun eigen manier een poëtische verkenning van het thema Imagination Sparks Movement zijn.

Het team bestaat uit Professor Neuromechanics and Prosthetics Bert Otten en PhD studente Cognitive Neuroscience Barbara Nordhjem, beiden werkzaam bij het UMCG, filmmaakster Dinanda Luttikhedde van de Peergroup, visual artist Michael Horsham van de designgroep Tomato uit Londen en daarnaast mediakunstenaar en componist Jan Klug.

Voor de vertoning in het oud-industriële “Silo’ gebouw op het terrein van het Open Lab Ebbingekwartier ontwikkelde AAS architecten een bijzondere constructie, bedoeld om het publiek mee te laten bewegen in de voorstelling.
Pavlov heeft in de afgelopen jaren met het Open Mind project zo’n 13 wetenschappers en 20 kunstenaars samengebracht. Zij zijn op avontuur gegaan! Op zoek naar de vonk van het onbekende: nieuwe beelden, verhalen en perspectieven. 
Dit jaar, in 2012, presenteren we de voorlopig laatste Open Mind editie.

 


Share this

wie / wat / waar
thema Imaginations Sparks movement
deelnemers  
Bert Otten en Barbara Nordhjem, Dinanda Luttikhedde, Michael Horsham en Jan Klug.
data 24 - 25 augustus
tijd 19.30, 20.15, 21.00, 21.45 en 22.30  uur
locatie De Oude Silo rechts naast Boterdiep 49
kaartverkoop via Kiosk van Noorderzon
entree 5 euro