open mind

open mind 2009

Twee teams van kunstenaars en wetenschappers gingen rond een tweetal onderzoekvragen een gezamenlijk creatief proces aan.

how do birds fly
Professor Bionica John Videler (RUG) werkte samen met mediakunstenaar Adri Schokker en danser Jussi Nousiainen aan de onderzoeksvraag “How do Birds fly?”
Videler onderzocht vele jaren de bouw en werking van de vleugel van de gierzwaluw. Zijn bevindingen, die zeer goed toegepast zouden kunnen worden in een nieuw te ontwikkelen vliegtuigvleugel, waren aanleiding voor een artistiek zelfonderzoek bij de kunstenaars. Adri Schokker onderzocht op een filmische manier de rol die het verlangen speelt bij de drift tot vliegen en de (on-)mogelijkheden van zijn eigen lichaam om te kunnen vliegen en Jussi Nousiainen onderzocht hoe de vleugelbewegingen van de gierzwaluw aanleiding konden zijn voor een eigen dansbewegingsvocabulair. In een aantal  Edweard Muybridge achtige experimenten kwam hun beider onderzoek samen.

Videler bleek een goede bron van inspiratie met zijn wetenschappelijke passie en zijn jarenlange diepgaande onderzoek dat een integraal onderdeel is van zijn dagelijkse leven. De presentatie van hun bevindingen had het karakter van een performance met tekst, audiovisueel beeld en dans.

videoverslag van de presentatie
interview met Adri Schokker

how does nature fold
Professor bionica Julian Vincent (University of Bath) werkte samen met interieurarchitecte Carolijn Slottje, Onix Architecten en componist Renger Koning aan de vraag: “How does Nature fold?” Bioloog Vincent zocht een leven lang kruisverbanden met ingenieurs, architecten en kunstenaars.


Vanuit zijn statement dat in de biologie alles wat leeft zich ontvouwt en dat uit de nerven van de bladeren van bomen gelezen kan worden hoe en waarom deze zich zullen gaan ontvouwen werkten de architecten aan een ontvouwbaar paviljoen, ontwikkelde de interieurarchitecte een ontvouwbare lamp waarbij de vouwconstructie tevens een mechaniek was en onderzocht de componist het ‘ontvouwingsmoment’ in muzikale composities. De presentatie van hun bevindingen was vooral gericht op het laten zien van de werking van de ontwikkelde prototypes van de producten.

In beide projecten was er meer samengewerkt dan in de eerste editie, maar nog steeds was de wetenschapper meer een bron van inspiratie dan een gelijkwaardige partner.

Share this

wie wat waar
thema bionica
deelnemers how do birds fly
John Videler, Jussi Nousiainen, Adri Schokker.
deelnemers how does nature fold
Julian Vincent, Carolijn Slottje, Renger Koning en Ricard Hernandez, Mark Sekuur, Winfried Zwier en Eefje van der Wiel van Onix Architecten.

data vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus 2009
locatie op het gazon voor de Nieuwe Kerk
adres Nieuwe Kerkhof 1 / Nieuwe Boteringestraat
duur 45 minuten
entree gratisproductie Pavlov E-lab en Noorderzon
financiele steun Provincie Groningen